Contact formulier
Contact

Contactgegevens

Bruistensingel 200 - 298
5232 AD, Den Bosch
+31 (0) 73 711 42 30
info@2live.nl

Assist
Aanmelden

Wil je graag begeleid wonen op een van onze locaties? Meld je dan aan via het 2Live aanmeldformulier.

Wil je graag ambulante begeleiding van ons ontvangen? Neem dan contact op via het 2Support aameldformulier.

Weet je niet welke begeleidingsvorm bij jou past? Meld je dan aan via ons algemene aanmeldformulier.

Aanmelden
Aanmelden 2Live
Aanmelden 2Support

2Live heeft een nieuw adres! Bekijk hier ons verhuisbericht!

Huisregelement

Bekijk hier het huisregelement van 2Live of download de PDF via onderstaande knop.

Over deze regels

De bedoeling van onderstaande huisregels van 2Live is het streven naar een rustige en veilige woonplek op onze locatie. Als regels overtreden worden kan dat overlast geven voor anderen (medebewoners, bezoekers, omwonenden etc.) of het kan leiden tot gevaarlijke situaties voor jezelf of anderen. Daarom maakt 2Live onderscheid tussen de ‘harde regels’ en de ‘gewone regels’. 

Je bent samen met de medebewoners en het team van persoonlijk begeleiders verantwoordelijk voor een goede sfeer onderling en een goede gang van zaken. 

We communiceren op een open manier met elkaar en problemen lossen we onderling op door te praten met de ander. 

Harde regels

Een harde regel heeft vaak direct effect op de veiligheid van jezelf of je omgeving. Als zo’n harde regel door jou overtreden wordt dan zal 2Live altijd jouw kant van het verhaal vragen en ook informatie verzamelen bij bijvoorbeeld medebewoners, camerabeelden etc. Overtreding van een harde regel kan leiden tot beëindiging van de begeleiding en vertrek uit jouw kamer (rode kaart). 

Harde regels

1.

Geen harddrugs- of problematisch middelengebruik

2.

Geen strafbare feiten begaan

Gewone regels

Als deze regels overtreden worden dan kan een ander daarvan overlast ervaren. We verwachten dat jongeren onderling deze overlast bespreken. Als dit niet lukt, dan mag je hiervoor altijd de persoonlijk begeleiders vragen om te ondersteunen. Als je structureel de gewone regels blijft overtreden dan kan dat dezelfde gevolgen hebben als het overtreden van een ‘harde regel’. 

2Live heeft niet alles vastgelegd in regels. Te veel regels of te gedetailleerde regels leiden niet tot meer rust of veiligheid. We proberen altijd te kijken naar het gehele plaatje en de omstandigheden. Daarbij is het soms nodig om streng te handhaven, maar wenselijker is het om gezamenlijk tot een oplossing te komen. We blijven daarom altijd in gesprek met elkaar over wat we verwachten en maken onderling (eventueel nieuwe) afspraken. 

Het kan zijn dat we voor sommige jongeren andere regels hanteren dan voor anderen en dat kunnen we dan ook altijd uitleggen. Niet iedere jongere is hetzelfde en ook niet iedere situatie. Soms mag je aan het begin van je traject minder dan aan het einde van de begeleiding. Soms mag je in de vakantieperiode meer dan in een school/werkweek. 

Bij overtreding van de huisregels wordt altijd gekeken naar de situatie en de best passende sanctie. Deze sanctie zal per persoon andere gevolgen kunnen hebben. 

Gewone regels

1.

Gedraag jezelf op een manier die prettig is voor anderen.

2.

Jouw lichaam en jouw geest (je vermogen om te denken, voelen, willen) zijn van jezelf. Een ander mag dat niet beschadigen of dreigen dat te doen.

3.

Je hebt respect voor de spullen van een ander en de omgeving waar je woont.

4.

Jij huurt de kamer: anderen mogen alleen met toestemming binnenkomen en vertrekken als jij dat hebt aangegeven.

5.

Je sluit niemand buiten op basis van leeftijd, seksuele gerichtheid, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap, politieke overtuiging of levenssituatie.

6.

Gezamenlijke ruimtes zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je houdt je aan de gemaakte afspraken.

In de bijlage van dit huisreglement is een toelichting opgenomen. We hopen hiermee uitleg en verduidelijking te geven.

Begeleidingstraject

Bij 2Live worden veel afspraken gemaakt in onderling overleg tussen jou, je persoonlijk begeleider, begeleider school/werk en andere betrokken personen. Deze afspraken worden o.a. in een begeleidingsplan vastgelegd. Het kan daarbij voorkomen dat de afspraken die met jou worden gemaakt, afwijkend zijn van de huisregels. Dit kan zowel betekenen dat je (tijdelijk) meer of minder bevoegdheden hebt. Het begeleidingscontract, de huurovereenkomst en deze huisregels horen bij elkaar. Als jouw houding of gedrag aanleiding vormt tot officiële waarschuwingen, dan zet je daarmee je verblijf bij 2Live op het spel. 

Dagbesteding

Door alleen maar op je kamer te zitten, kom je niet ver in de maatschappij. Daarom is het nodig dat je een dagbesteding hebt. Dit kan werk (betaald of onbetaald), opleiding of een combinatie van beiden zijn. Als je geen dagbesteding hebt, dan gaan we je helpen om dit op korte termijn (binnen 4 weken voor tenminste 24 uur per week) alsnog te realiseren. 

Toelichting op het huisreglement

Geen harddrugs- of problematisch middelengebruik

2Live verbiedt gebruik van, handelen in en op voorraad hebben van verdovende of bewustzijnsveranderende middelen die volgens de Opiumwet verboden zijn. Daarnaast geldt dat het gebruik van andere middelen niet problematisch mag zijn, dit geldt dus ook voor softdrugs en alcohol. Problematisch is het als middelengebruik je leven (ernstig) beïnvloedt. Hierbij is van belang: de hoeveelheid, gebruiksfrequentie, leeftijd, motieven, omstandigheden en gevolgen van gebruik. Zeker als deze middelen leiden tot lichamelijke/psychische afhankelijkheid, controleverlies of ongecontroleerd gebruik. 

Als “harde regel” geldt dat harddrugs e.d. verboden zijn. Alcohol en softdrugs zijn individuele aangelegenheden. Zolang je het met mate gebruikt, anderen, dus ook buurtbewoners, er geen last van hebben en het niet in strijd is met de afspraken die hierover met jou zijn gemaakt, is het geen probleem. Roken is in het pand en op je eigen kamer niet toegestaan, het mag wel in de achtertuin. Blowen in en rondom het pand en in de tuin is niet toegestaan, tenzij anders afgesproken. 

Geen strafbare feiten begaan

Gedragingen die in het Wetboek van Strafrecht of een ander wetboek strafbaar gesteld zijn. Het gaat hier om delicten/misdrijven, niet om overtredingen. Overtredingen zijn lichte strafbare feiten waarvoor een boete wordt opgelegd (fietsen zonder licht, wildplassen, voertuig besturen met mobiele telefoon in de hand etc.). Een delict/misdrijf is zwaarder en wordt vaak aan een (politie)rechter voorgelegd. Voorbeelden van delicten/misdrijven: diefstal, oplichting, heling, mishandeling, aanranding, verkrachting, ernstige bedreiging/geweldpleging, verboden wapenbezit, brandstichting, vernieling, illegaal vuurwerk. 

Veroordeling voor een delict/misdrijf leidt tot een aantekening op je justitiële documentatie (=strafblad). 

N.b. 2Live kan bij een delict/misdrijf melding maken of aangifte doen bij de politie. 

Veiligheid

Het is van groot belang dat alle jongeren en medewerkers zich veilig kunnen voelen. Gedragingen die de veiligheid(sbeleving) van een ander schaden, waaronder alle vormen van agressie, zijn niet toegestaan en worden gezamenlijk besproken. 

Op verschillende doordeweekse dagen in de ochtend, de middag en/of begin van de avond zal een persoonlijk begeleider aanwezig zijn. Er wordt, voor de veiligheid, gebruik gemaakt van cameratoezicht. Wanneer er tussen 21.00 en 9.00 een crisissituatie plaatsvindt kan er altijd iemand van de bereikbaarheidsdienst gebeld worden via 085 0202030. Op weekend-en feestdagen geldt dit gedurende de hele dag. 

Privacy

De post komt binnen via een gezamenlijke brievenbus. De begeleiding of medebewoners zorgen ervoor dat jouw post in je postvakje terecht komt of onder jouw kamerdeur doorgeschoven wordt (1). 

In alle kamers is een aansluiting voor internet of goede wifi. We verwachten dat jij je online op een respectvolle manier gedraagt. 

Zonder jouw toestemming mogen er geen foto’s en/of video-opnames van je gemaakt worden door anderen (2). Je mag deze toestemming te allen tijde weigeren of intrekken. 

Je kamer wordt alleen door de begeleiders betreden als je hiervoor toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld voor een begeleidingsgesprek. Toch kan het zijn dat we hierop een uitzondering moeten maken, bijvoorbeeld als er sterke aanwijzingen zijn dat je je kamer ernstig vervuilt, ongeoorloofd een gast laat verblijven of verboden voorwerpen in bezit hebt. We proberen in die gevallen altijd eerst met je in overleg te treden, maar we zullen eventueel ook zonder jouw toestemming de controle uitvoeren. Dit geldt ook voor noodzakelijke reparaties en de check van rookmelder. 

1) In Oss verdelen jongeren de post zelf
2) Cameratoezicht is uitgezonderd, hiervoor is geen toestemming nodig

Rookvrij

Roken is nog altijd de grootste oorzaak van ziekte in ons land. En als zorginstelling willen we graag het goede voorbeeld geven. Dit betekent o.a. dat: 

  • wij onze bewoners aanbieden om hen te helpen om te stoppen met roken (www.2live.nl/2quit) 

  • wij van de medewerkers vragen dat zij tijdens werktijd niet roken en 

  • onze gebouwen en terreinen rookvrij zijn. 

Pandveiligheid

In geval van nood moet je het pand snel kunnen verlaten, bijvoorbeeld door rookontwikkeling en brand, maar ook bij wateroverlast. Op de gang(en) liggen/staan geen spullen van jou. Het kan ook zijn dat je juist intern verzamelt naar aanleiding van een gemeentelijke alarm (luchtalarm/NL-Alert). Bij twijfel of het een noodsituatie is mag je 112 bellen; zij helpen je altijd verder. 

Overlast

“Beter een goede buur, dan een verre vriend.” Wij adviseren jou om kennis te maken met je buren, zowel in het pand als de buren rondom het pand. Als je lawaai of overlast ervaart, praat dan eerst met je buren/medebewoners voordat je anderen inschakelt. Overlast door geluid van jou, jouw audioapparatuur en/of jouw bezoek kan overdag minder storend zijn dan laat op de avond of vroeg in de ochtend.

Persoonlijk verzorging en presentatie

De manier waarop je je verzorgt (hygiëne) en de manier waarop je je presenteert aan anderen (o.a. kledingkeuze, taalgebruik) kunnen storend zijn voor anderen. Daarom verwachten we van alle jongeren dat zij zichzelf schoon houden en ook schone kleding dragen. Ongepaste kleding en -taal kan in de begeleidingsgesprekken met je besproken worden. In tijden van bijvoorbeeld besmettelijke ziektes kunnen tijdelijk strengere hygiëneregels gelden. 

Intimiteit

Iedere jongere heeft behoefte aan een bepaalde mate van intimiteit met anderen. Hoe je dit vormgeeft is aan jezelf en kan tussentijds ook wijzigen. Ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag vinden we het belangrijk dat jij en je partner vooraf uitdrukkelijk beiden “ja” tegen elkaar zeggen bij seksuele handelingen. “Nee” is ook écht nee, een harde grens. Bij seksueel grensoverschrijdende gedrag willen we graag dat het stopt en dat jij je veilig kan voelen. Daarom nodigen we je uit dit bespreekbaar te maken met je begeleider en/of het team. 

Andere normen en waarden

We leven in een samenleving waarbij iedereen een andere mening mag hebben en deze uit mag spreken. Hoewel dit soms als kwetsend ervaren kan worden, respecteren we de normen en waarden van een ander. Waar dit wrijving oplevert, proberen we door wederzijds respect en dialoog een oplossing te vinden met elkaar. Belangrijk is dat iedere jongere zich te allen tijde veilig voelt. Om de sfeer in huis leefbaar te houden is het soms ook nodig om niet in boosheid te blijven hangen en weer normaal met elkaar om te gaan. 

Gebruik kamer/borg

Als bewoner van 2Live gebruik je een deels gemeubileerde en gestoffeerde kamer. Er ligt vloerbescherming, er hangen lampen en overgordijnen en er staat in sommige gevallen een koelkast. Natuurlijk wil je de kamer ook met je eigen spullen aankleden zodat het jouw plekje wordt. In de muren mag niet gespijkerd, geschroefd of geboord worden. Op de meeste kamers zijn latten tegen de muur gemaakt, waaraan je dingen kunt ophangen. Stickers plakken is nergens toegestaan. Posters kun je met behulp van zogenaamde buddies aan de muur bevestigen. 

Voordat je bij 2Live komt wonen moet de borg betaald zijn. Deze borg krijg je terug als je kamer en de inventaris bij vertrek in orde is en je een bewijs van inschrijving op je nieuwe woonplek kunt overleggen. Mocht er dus tussentijds iets stuk gaan, meld dit dan bij de begeleiding zodat we voor reparatie kunnen zorgen. Als de schade door jouw toedoen is veroorzaakt, dan worden de kosten van reparatie van jouw borg afgehouden. Als de borgsom daarvoor onvoldoende is, maken we hierover met je een afspraak. Bij aanvang van je verblijf betaal je, indien van toepassing, jouw eerste maand huur. 

Huisdieren

Veel mensen vinden een huisdier erg gezellig. Voor de een is dat een goudvis in een kom of een slang in een terrarium, voor de ander een ratje en de volgende heeft een voorkeur voor een kleine of grote hond. Omdat het erg moeilijk is om daarin de grens te bepalen, hebben wij besloten dat het houden van huisdieren niet is toegestaan. Ook heeft de verhuurder in de huurovereenkomst bepaald dat het houden van huisdieren in je kamer niet is toegestaan. 

Bezoek en logeren

We vinden het heel normaal dat je bezoek ontvangt op jouw kamer. Je bent zelf verantwoordelijk voor je bezoek en daarom ben je ook altijd zelf aanwezig als je bezoek ontvangt. Je laat je eigen bezoek binnen en weer naar buiten, zo voorkomen we dat ‘vreemden’ in het pand blijven. Uiteraard gelden de huisregels ook voor jouw bezoek. Je bezoek is welkom van zondag tot en met donderdag tussen 10.30 en 23.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur. Na 22.00 uur is het sowieso stil.

Als je bezoek wil blijven logeren dan gelden onderstaande regels:

  • Maximaal één logé;

  • Logé is altijd 17 jaar of ouder (bij een 17-jarige logé moet de wettelijk vertegenwoordiger/ouder geïnformeerd zijn dat er geen personeel aanwezig is tussen 21.00 en 9.00 en in de weekenden/feestdagen). Een persoonlijk begeleider kan om legitimatie van je logé vragen;

  • Logeren kan op vrijdag- of zaterdagavond en daarnaast op één doordeweekse avond. Je geeft logés altijd aan bij de begeleiding;

  • Als je zelf ergens anders gaat logeren, laat dat dan even weten aan de begeleiding.

Schoonmaken

Jouw woonruimte is jouw verantwoordelijkheid. Als je nog niet weet hoe je die schoon en op orde kunt houden, dan kan jouw persoonlijk begeleider je daarbij ondersteunen. Op het moment dat je verhuist, laat je jouw kamer schoon achter. Hierover worden bij vertrek afspraken met je gemaakt. 

Een aantal ruimtes gebruik je samen. Met behulp van een rooster (3) worden de taken verdeeld om deze ruimtes schoon te houden. De taken worden voor 21.00 uitgevoerd. Als jij je taak hebt gedaan, dan meld je deze taak af bij de begeleiding. 

Zorg ervoor dat je vaat niet in de keuken blijft staan. Vuile vaat zorgt voor stankoverlast en ongedierte en daarnaast loop je het risico dat je spullen kwijtraakt. De vaat die nog in de keuken staat, wordt door de begeleiding meegenomen en voor je bewaard. Tegen het doen van een extra taak, krijg je jouw spullen weer terug. Hetzelfde geldt ook voor rondslingerend wasgoed. 

Je huisvuil kun je kwijt in betreffende prullenbak in de keuken en in de containers in de schuur/tuin. 

3) In Oss regelen jongeren de schoonmaaktaken onderling